Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!

Важливе для шкіл від МОН №55

Date: 31 травня 2021 о 08:51, Refreshed 31 травня 2021 о 09:07
145 views

Сьогодні ви дізнаєтесь про презентацію плану заходів з реформування системи шкільного харчування, довідки щодо розрахунку обсягів освітньої субвенції для регіонів, підсумки конференції «Агенти змін» про пілотування НУШ у 1-4 класах та про інші важливі новини останнього тижня. А ще в цьому листі - цікаві можливості для педагогів і учнів від ЮНІСЕФ Україна, Global Teacher Prize Ukraine, Всеукраїнської школи онлайн та Міністерства цифрової трансформації.

РЕФОРМА ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ:
ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЛАНУ ЗАХОДІВ ТА ВЕБІНАР МОН І ДПСС

Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у презентації Плану заходів з реформування системи шкільного харчування та представленні оновленого меню.

2020-й став роком перших конкретних кроків у реформі системи шкільного харчування. Було розроблено та затверджено План заходів з реформування системи шкільного харчування. Відбулося суттєве оновлення нормативної бази:

  • затверджено оновлений Санрегламент для закладів загальної середньої освіти, нові Норми та Порядок організації харчування учнів, нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти;
  • розроблено методичні рекомендації щодо здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;
  • підготовлено методичні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Під час заходу презентовано нове повноцінне 4-тижневе меню, підготовлене робочою групою на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ. Нове меню містить 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Ознайомитися з меню можна на сайті МОЗ.

Докладніше про це читайте ось тут.

Крім того, в межах реформи шкільного харчування МОН продовжує проводити тематичні вебінари. Так, 20 травня відбувся вебінар на тему «Технологічне забезпечення шкільного харчування: типові проблеми та способи врегулювання», під час якого йшлося, зокрема, про особливості нового Санрегламенту для шкіл у контексті здорового харчування дітей, типові порушення норм щодо організації харчування у школах, досвід регіонів. 

Докладно про вебінар читайте за посиланням, а запис заходу можна переглянути на Facebook-сторінці МОН

ДОВІДКИ ЩОДО РОЗРАХУНКУ ОБСЯГІВ ОСВІТНЬОЇ СУБВЕНЦІЇ

МОН за підтримки шведсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні» (SKL International) підготувало інформаційні довідки щодо розрахунку обсягів освітньої субвенції для обласних бюджетів та бюджетів територіальних громад на 2021 рік.

Довідки призначені для кращого розуміння особливостей розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами та можуть бути одним із основних джерел інформації для засновників закладів освіти в процесі аналізу ефективності мережі закладів та ухвалення управлінських рішень щодо її вдосконалення.

Крім того, МОН листом №1/11-3775 надало роз’яснення щодо особливостей розподілу та використання освітньої субвенції між місцевими бюджетами у 2021 році.

Докладніше про це читайте за цим посиланням, а самі інформаційні довідки знаходяться ось тут

ЮНІСЕФ ОГОЛОШУЄ ПРО ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ЕТАП КОНКУРСУ
«СТВОРИ НАЙБЕЗПЕЧНІШУ ШКОЛУ МРІЇ»

Починаючи з 20 травня, розпочалась подача заявок на участь у всеукраїнському конкурсі «Створи найбезпечнішу школу мрії» від ЮНІСЕФ Україна. Завдання дітей – на чолі з учителем-модератором переосмислити нинішні реалії навчального процесу і відтворити найбезпечнішу віртуальну школу мрії в часи пандемії на платформі Minecraft: Education Edition.

Основні умови – створена школа має бути максимально безпечною, відповідати умовам превенції поширення вірусу, а рішення у проєкті мають бути реалістичними.

Участь у конкурсі можуть брати команди, які складаються з 3-15 учасників. Максимальна кількість учасників конкурсу – 500 шкіл, що першими надіслали заявки на конкурс. Більш детальні умови конкурсу можна дізнатись на сайті ЮНІСЕФ.

Для натхнення запрошуємо подивитися на проєкти учасників минулої хвилі за посиланням.

ВЕБІНАР ПРО ВАКЦИНАЦІЮ ВІД COVID-19 ДЛЯ ОСВІТЯН

Відбувся вебінар про вакцинацію від COVID-19 для працівників сфери освіти та роль управлінців у організації процесу. Вебінар провів швейцарсько-український проєкт DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

У прямому ефірі медична експертка ЮНІСЕФ в Україні Катерина Булавінова розказала вчителям та керівникам у сфері освіти про наступне:

  • чому щеплення від COVID-19 варто отримати при нагоді;
  • які вакцини використовують в Україні;
  • чому протипоказань до вакцинації дуже мало;
  • чому важливо вакцинуватись людям із супутніми хворобами.

Запис вебінару можна переглянути за посиланнями на Facebook-сторінках МОН та UNICEF Ukraine.

Докладніше про вакцинацію від COVID-19 дізнавайтесь на vaccination.covid19.gov.ua або за номером контакт-центру 0 800 60 20 19.

УЧИТЕЛІ МОЖУТЬ ПРОЙТИ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕСТ НА ЦИФРОВУ ГРАМОТНІСТЬ

Міністерство цифрової трансформації у співпраці з МОН запустило на порталі Дія.Цифрова освіта національний тест на цифрову грамотність «Цифрограм для вчителів», щоб кожен учитель міг оцінити власний рівень цифрової грамотності та вдосконалити цифрові навички.

Національний тест на цифрову грамотність для вчителів доступний за посиланням.

Після складання тесту кожен педагог отримає електронний сертифікат. Незалежно від результатів вчителі зможуть одразу підвищити свій рівень цифрових навичок на порталі Дія.Цифрова освіта, де доступні понад 55 освітніх серіалів із цифрової грамотності.

Деталі читайте ось тут

ПРИЙОМ ЗАЯВОК І НОМІНАЦІЙ НА ПРЕМІЮ
GLOBAL TEACHER PRIZE UKRAINE 2021

Відкрито прийом заявок і номінацій на премію Global Teacher Prize Ukraine 2021. Номінувати та номінуватися можна за посиланням. Заявки прийматимуться до 1 серпня.

Переможець отримає 250 000 гривень, поїздку на Global Education and Skills Forum, а також професійний розвиток та підтримку реалізації власних освітніх проєктів від «Освіторії».

За новинами премії стежте на офіційній Фейсбук-сторінці або в Інстаграмі. Докладніше про Global Teacher Prize Ukraine 2021 читайте тут

ВСЕУКРАЇНСЬКА ШКОЛА ОНЛАЙН ЗАПУСТИЛА МОБІЛЬНИЙ ЗАСТОСУНОК

Платформа «Всеукраїнська школа онлайн» відтепер доступна у вигляді мобільного застосунку. Школярі 5-11 класів зможуть навчатися у зручному форматі, адже, за результатами дослідження Державної служби якості освіти, 89,3% учнів для дистанційного навчання використовують саме смартфони.

Тепер користувачі будь-яких мобільних пристроїв можуть завантажити застосунки:

Мобільні оператори lifecell, Vodafone та Kyivstar забезпечують користувачам безоплатний доступ до мобільного інтернету: при користуванні платформою через вебверсію або застосунок інтернет-трафік не тарифікується. 

Застосунок ВШО – повноцінний інструмент для зручного навчання з мобільних пристроїв, орієнтований передусім на школярів. У ньому є доступ до всіх курсів і матеріалів, розміщених на платформі. Також учні можуть брати участь в обговореннях та комунікувати зі своїми однокласниками. Можливості застосунку будуть поступово розширюватися.

ЯК ПРОХОДИЛО ПІЛОТУВАННЯ НУШ У 1-4 КЛАСАХ:
ВІДБУЛАСЬ КОНФЕРЕНЦІЯ «АГЕНТИ ЗМІН»

Учні та учениці пілотних класів Нової української школи цьогоріч завершили навчання у початковій школі. Про етапи й процес пілотування, інноваційні підходи, найкращі практики та результати йшлося під час онлайн-події «Агенти змін», яка відбулася 24 травня. 

Пілотування відбувалось у три етапи:

  1. організаційно-підготовчий етап (червень-жовтень 2017), який включав у себе розробку навчально-методичного забезпечення, створення робочої групи вчених і вчителів для науково-методичного супроводу пілоту, а також підготовку вчителів; 
  2. Формувальний етап (листопад 2017 – травень 2021), під час якого відбувалось пілотне навчання, апробація та коригування навчально-методичного забезпечення для учасників пілоту, підтримка вчителів шкіл-учасниць експерименту, моніторинг і проміжне коригування процесу.
  3. Узагальнювальний етап триватиме впродовж 2021, і під час нього робоча група підіб’є підсумки проєкту, сформулює висновки, а також поширить кращі практики пілотування.

Докладніше про це можна прочитати ось тут

Крім того, під час заходу «Агенти змін» вчителі-практики й партнерські організації, які супроводжують реформу, поділились найкращими практиками впровадження НУШ, підтримки педагогів та інноваційними підходами до навчання. Деталі про цей досвід читайте за посиланням

СТАРТУВАЛА ОСНОВНА СЕСІЯ ЗНО-2021

21 травня стартувала основна сесія ЗНО-2021: у першому тестуванні – з хімії – взяли участь 9885 осіб. Також уже відбулись тестування з іспанської, німецької та французької мов та англійської мови.

А завтра, 28 травня, відбудеться ЗНО з математики/математики (завдання рівня стандарту).

Учасники зовнішнього незалежного оцінювання, які не можуть взяти участь в тестуваннях основної сесії ЗНО через причини, які не залежать від їхніх дій і волі, можуть зареєструватися для участі у додатковій сесії. Докладніше про умови участі у додатковій сесії – у відповідному розділі сайту УЦОЯО.

За перебігом ЗНО-2021 і актуальною інформацією щодо тестувань слідкуйте на сайтах МОН та УЦОЯО

ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ:
КОНЦЕПЦІЯ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ОСВІТИ І НАУКИ

МОН підготувало та пропонує для громадського обговорення проєкт Концепції цифрової трансформації освіти і науки на період до 2026 року, яка представляє комплексне стратегічне бачення цифрової трансформації цих сфер та відповідає принципам державної політики цифрового розвитку. 

Проєкт Концепції спрямований на подолання низки проблем, зокрема:

  • низький рівень цифрових компетентностей учасників освітнього процесу;
  • застарілий зміст освіти з навчальних предметів інформатичної галузі;
  • недостатня кількість комп’ютерного обладнання та відсутність широкосмугового доступу до Інтернету в закладах та установах системи освіти і науки;
  • відсутність якісного цифрового освітнього контенту для здобуття освіти.

Зауваження та пропозиції до проєкту Концепції можна надсилати до 11 червня на digitaled.office@gmail.com. Деталі про проєкт концепції – за посиланням

КОМІТЕТСЬКІ СЛУХАННЯ ЩОДО ЯКОСТІ НАВЧАЛЬНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ДЛЯ ШКІЛ

МОН та ІМЗО розпочали перегляд чинної системи відбору шкільних підручників, зокрема – розробили проєкт нового Порядку конкурсного відбору підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників. Про це йшлося під час слухань у Комітеті ВР з питань освіти, науки та інновацій щодо якості підручників та навчальних посібників.

Так, для громадського обговорення було запропоновано проєкт нового Порядку конкурсного відбору підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників. Ключова відмінність цього документа від усіх попередніх – прозорість і відкритість усіх етапів відбору. Згідно з проєктом нового Порядку, в конкурсному відборі зможуть взяти участь лише ті підручники, яким надано гриф МОН. Це означає, що процес експертизи підручників виводиться за межі конкурсу – він буде йому передувати.

Також під час засідання Комітету схвалено проєкт закону щодо вдосконалення науково-методичного забезпечення освіти та якості навчальної літератури. Він пропонує встановити чіткі вимоги до якості навчальної літератури, насамперед тієї, що використовуються у закладах загальної середньої освіти, а також на законодавчому рівні встановити механізми перевірки дотримання цих вимог. 

Докладніше про це – за посиланням

На сьогодні все! Дякуємо, що залишаєтесь із нами на зв’язку.

Нагадуємо, отримання цієї розсилки – добровільне. Якщо ви НЕ ХОЧЕТЕ її читати, будь ласка, дайте знати у цій формі.

Якщо ви знаєте освітян, яким можуть бути цікаві такі листи від нас, будь ласка, надішліть їм посилання на відповідну анкету:

Дати нам поради щодо вдосконалення цих листів ви можете за посиланням. Нам дуже важлива ваша думка :-) 

До наступного четверга! 

 З любов'ю команда Міністерства освіти і науки України

Comments:
Only authorized users can leave comments.