Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!

Важливе для закладів загальної середньої освіти від МОН

Date: 30 квітня 2021 о 08:49, Refreshed 30 квітня 2021 о 09:03
146 views

У сьогоднішньому листі розсилки МОН ви дізнаєтесь про запрошення-перепустки для учасників ЗНО 2021, роз’яснення щодо завершення навчального року 2020/2021 у школах, урок з медіаграмотності для учнів 7-11 класів та конкурс для вчителів від ЮНІСЕФ, а також про іншу важливу інформацію. Переходимо до новин!

НА СТОРІНКАХ УЧАСНИКІВ ЗНО РОЗМІЩЕНО
ЗАПРОШЕННЯ-ПЕРЕПУСТКИ З АДРЕСАМИ ПУНКТІВ ТЕСТУВАННЯ

На інформаційних сторінках учасників ЗНО 2021 розміщено запрошення-перепустки, у яких зазначено адреси пунктів тестування і рекомендований проміжок часу, протягом якого учасники мають прибути до пунктів тестування та пройти процедуру допуску.

Учасникам ЗНО необхідно до 21 травня самостійно сформувати й роздрукувати запрошення-перепустку зі своєї інформаційної сторінки на вебсайті УЦОЯО. Запрошення-перепустку необхідно роздрукувати завчасно: цей документ – обов’язковий для допуску до пункту тестування.

Нагадуємо учням про завчасну підготовку запрошень-перепусток. Докладніше про ці документи читайте ось тут.

РОЗ’ЯСНЕННЯ МОН ЩОДО ЗАВЕРШЕННЯ 2020/2021 Н.Р.

Оприлюднено лист МОН із роз’ясненнями щодо завершення навчального року 2020/2021 у школах. Ось кілька ключових моментів із цього листа.

Звільнення від ДПА

Випускники шкіл у 2020/2021 навчальному році звільняються від проходження ДПА. Водночас вони зберігають за собою право пройти її за власним бажанням. 

Не передбачено вибіркове звільнення від проходження ДПА (незалежно від її форми) з якогось одного чи кількох предметів. Так само закон не звільняє від проходження ЗНО здобувачів освіти, які планують вступати до закладів вищої освіти у 2021 році.

Здобувачі освіти, які претендують на нагородження Золотою або Срібною медалями та звільнені від проходження ДПА законом, мають право на отримання таких медалей без проходження ДПА.

Докладніше про питання, що стосуються ДПА, читайте у цьому матеріалі.

Підсумкове оцінювання і подання документів дистанційно

У 2020/2021 навчальному році підсумкове оцінювання результатів навчання учнів можна проводити дистанційно. 

Під час зарахування дітей для здобуття початкової освіти забороняється проводити конкурси, однак це не стосується закладів спеціалізованої освіти і приватних закладів освіти.

Дату початку прийому документів для зарахування визначають органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади, але строк прийому заяв не може бути меншим одного місяця. Водночас на період карантину власник установи, організації або уповноважений орган може змінювати режим роботи, зокрема і щодо прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб. Таким чином, засновники закладів освіти у період карантину можуть гнучко організовувати прийом документів, зокрема дозволити подавати їх електронною поштою у сканованій формі без електронного цифрового підпису.  

Більше інформації щодо цих питань читайте ось тут

Сам лист МОН із роз’ясненнями щодо завершення 2020/2021 навчального року знаходиться за посиланням

УРОК З МЕДІАГРАМОТНОСТІ ДЛЯ УЧНІВ 7-11 КЛАСІВ ТА
РОЗІГРАШ ПРИЗІВ ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та ГО «Смарт освіта» розробили урок з медіаграмотності для учнів 7-11 класів. Урок створений на основі навчального серіалу BreaktheFake, у якому українські зірки розпізнають і спростовують міфи про COVID-19 та вакцинацію.

Вчителі, які скористаються розробкою, отримають сертифікат і шанс виграти подарунки від ЮНІСЕФ. Для участі в розіграші необхідно провести урок та до 20 травня заповнити анкету за посиланням. Сертифікати будуть відправлені всім, хто виконав умови, після 25 травня. 

Урок можна проводити як цілісне заняття у форматі онлайн чи офлайн, або ж використовувати окремі вправи з розробки під час проведення уроків з різних дисциплін, які вимагають навичок медіаграмотності, наприклад, історія, правознавство, біологія тощо. Урок спрямований на розвиток уміння ідентифікувати фейки та протистояти їхнім негативним впливам.

Докладніше про те, як можна скористатись матеріалами уроку та чому важливо розвивати медіаграмотність учнів, читайте за цим посиланням. Матеріали для проведення уроку завантажуйте ось тут.

ВЧИТЕЛІВ ЗАПРОШУЮТЬ ДО ТЕСТУВАННЯ ГРИ
НА ТЕМУ МЕДІАГРАМОТНОСТІ УЧНІВ

Вчителі української мови та літератури можуть долучитися до тестового запуску Check It – користувацької гри, яка покращує рівень медіаграмотності дітей шкільного та підліткового віку. Гра буде помічником для вчителів у навчальному процесі.

Цю гру створили учасники онлайн-хакатону проєктів молоді з медіаграмотності ІНФОТОН від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та INSCIENCE.

Перший блок – «Українська література. Міфи та фейки про українських поетів та письменників» – доступний для тестування вчителями. Для участі у тестуванні потрібно заповнити анкету за посиланням та отримати доступ до власного кабінету: http://bit.ly/check-it-test

КУЛЬТУРА ХАРЧУВАННЯ ТА ПРАВИЛЬНІ ХАРЧОВІ ЗВИЧКИ В ШКОЛАХ:
ВЕБІНАР В МЕЖАХ РЕФОРМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

Реформа шкільного харчування створює умови для споживання школярами корисних і безпечних страв та напоїв у достатній кількості, і для позитивного її впровадження наразі створено міцний фундамент. Про це йшлося під час вебінару «Формування культури харчування та правильних харчових звичок», що відбувся в межах впровадження реформи шкільного харчування в Україні.

Зокрема, під час вебінару йшлося про:

  • фінансування реформи шкільного харчування у 2021 році, 
  • рекомендації з організації харчування в школах, 
  • умови для споживання школярами корисних і безпечних страв та напоїв,
  • зміни норм харчування в школах, передбачені постановою Кабміну №305, 
  • 4-тижневе меню замість 2-тижневого та впровадження українських страв.

Запис вебінару можна переглянути на сторінках МОН у Facebook та YouTube. Докладніше про сам захід читайте ось тут

ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ ТА УМОВ НАДАННЯ СУБВЕНЦІЇ
«СПРОМОЖНА ШКОЛА ДЛЯ КРАЩИХ РЕЗУЛЬТАТІВ»

Уряд вніс зміни до Порядку та умов надання субвенції «Спроможна школа для кращих результатів».

Зокрема, зміни передбачають спрямування коштів на реалізацію проєктів, пов’язаних із формуванням нового освітнього простору, безпечного та інклюзивного (безбар’єрного) освітнього середовища, проведенням реконструкцій та капітальних ремонтів будівель (їхніх частин), споруд закладів загальної середньої освіти.

Так, збір проєктів від органів місцевого самоврядування проводитимуть обласні, Київська міська держадміністрації та передаватимуть до МОН. За результатами розгляду узагальненого переліку проєктів комісія відбере проєкти, що відповідають законодавству, та сформує пропозиції щодо їх погодження.

Докладніше – за посиланням

ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ ПРОЄКТУ НОВОГО ПОРЯДКУ
КОНКУРСНОГО ВІДБОРУ ПІДРУЧНИКІВ ТА ПОСІБНИКІВ

Міністерство розробило проєкт Порядку конкурсного відбору підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників. 

Основна мета документа – розв’язання проблем якості шкільної навчальної літератури шляхом забезпечення відкритості та прозорості проведення конкурсного відбору підручників і посібників. 

Документ оприлюднено для громадського обговорення. Зауваження та пропозиції приймаються до 23 травня на konkurs.imzo@gmail.com та khomenko@mon.gov.ua.

Докладно про те, що пропонує проєкт, читайте ось тут.

РОЗПОЧАЛОСЬ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ
КЕРІВНИКІВ ПІЛОТНИХ ЗАКЛАДІВ НУШ У 5-9 КЛАСАХ

Навчання за програмою «Нова українська школа: перехід на наступний рівень» розпочалося 27 квітня.

Програма складається з шести модулів, які триватимуть впродовж квітня-серпня 2021 року. Вона передбачає як навчальні вебінари, так і індивідуальні завдання та практичні кейси. Під час модулів будуть охоплені усі найважливіші теми, які допоможуть розпочати навчальний рік у пілотних школах.

Докладніше про програму читайте ось тут

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС «УЧИТЕЛЬ РОКУ – 2021»:
ПЕРЕМОЖЦЯМИ СТАЛИ 12 НАЙКРАЩИХ УЧИТЕЛІВ

1-22 квітня тривали відбірковий та фінальний етапи заключного туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2021». Відбірковий етап визначив 12 переможців у кожній з номінацій.

Основними конкурсними випробуваннями фіналу стали «Методичний практикум», «Урок» та «Майстер-клас», а для керівників закладів освіти – «Фасилітаційна сесія» та «Проєкт». 

Вітаємо переможців! Про них читайте за цим посиланням.

А в наступному 2021/2022 навчальному році конкурс «Учитель року» проводитиметься в номінаціях «Основи правознавства», «Біологія», «Інформатика», «Музичне мистецтво».

КОШТИ ДЛЯ БОРОТЬБИ З НАСЛІДКАМИ COVID-19 У ШКОЛАХ

Одразу дві новини щодо коштів для боротьби з наслідками COVID-19.

У Держбюджеті-2021 передбачено 1 млрд грн додаткового фінансування на боротьбу з COVID-19 та його наслідками під час освітнього процесу в школах. 

Субвенція спрямовується на придбання:

  • ноутбуків для педагогів шкіл для організації дистанційного навчання, інших форм освіти з використанням дистанційних технологій;
  • засобів захисту для організації протиепідемічних заходів під час проведення основної та додаткової сесій ЗНО.

Придбані ноутбуки закріплюватимуться за навчальними кабінетами відповідних шкіл та використовуватимуться виключно для організації освітнього процесу. У разі заборони на відвідування закладів освіти її здобувачами ноутбуки на період такої заборони можуть надаватися у користування педагогам для організації освітнього процесу.

Водночас використання субвенції здійснюється на засадах співфінансування з місцевих бюджетів.

Докладніше – за посиланням

Крім цього, громадам надано право використовувати залишки коштів освітньої субвенції 2020 року на закупівлю засобів захисту, дезінфекторів та ремонт шкільних їдалень

Засновник закладу освіти самостійно вирішує, на що спрямувати ці кошти: на доплати вчителям, закупівлю додаткових автобусів, забезпечення інтернетом, протипожежні заходи, ремонт школи, а відтепер – і на дезінфектори та харчоблоки.

Деталі про це – ось тут

ДО ДНЯ ЗЕМЛІ ОГОЛОШУЄМО РЕЗУЛЬТАТИ РОЗІГРАШУ ВІД ЮНІСЕФ

Близько місяця тому Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та EdEra розробили матеріали до уроку на тему екології та кліматичних змін «Планета – мій дім». Протягом цього часу майже 4 тисячі вчителів/-ьок долучилися до ініціативи, провели урок у своїх школах, а деякі взяли участь у розіграші подарунків, поділившись фотозвітом у Facebook та додавши хештег #планета_мій_дім.

У розіграші взяли участь близько 2300 вчителів з усієї України, і сьогодні – в День Землі – ми підбиваємо підсумки та вітаємо переможців! Надзвичайно дякуємо всім учасникам за ініціативність та бажання змінювати світ. Бажаємо натхнення й нових звершень!

Результати розіграшу, як і анонсувалося раніше, повідомлять 50 переможцям поштою. Переможці отримають набір для збирання станції моніторингу якості повітря. За допомогою цього простого в користуванні приладу школа долучиться до збору даних у своєму населеному пункті для SaveEcoBot – єдиного в Україні екологічного чатбота, який поєднує дані про забруднення, забруднювачів та інструменти захисту довкілля.  

Нагадуємо, що урок «Планета – мій дім» весь час доступний для використання на платформі EdEra за посиланням: https://bit.ly/2O7x7VQ. Ви можете завантажити матеріали та відео і провести урок у своїй школі та класах. 

МОН ГОТУЄТЬСЯ ДО ЗАПУСКУ НУШ У 5-9 КЛАСАХ

Розроблення навчально-методичного та організаційно-методичного забезпечення для педагогів базової школи на засадах концепції НУШ – з-поміж пріоритетів МОН щодо впровадження реформи «Нова українська школа» у базовій освіті.

Про це йдеться у відповідному наказі МОН щодо реалізації інноваційного освітнього проєкту за темою «Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення для закладів загальної середньої освіти в умовах реалізації Державного стандарту базової середньої освіти».

Зокрема, проєкт передбачає розроблення навчально-методичного забезпечення для реалізації нового Держстандарту базової середньої освіти, організаційно-методичного інструментарію для вчителів, типової програми підвищення кваліфікації педагогів.

В межах проєкту також заплановано формування та навчання регіональних тренерських груп з усіх освітніх галузей, а також внесення змін до освітньо-професійних програм підготовки бакалаврів та магістрів педагогічних закладів вищої освіти щодо розвитку професійної компетентності у роботі з учнями базової школи.

Докладніше про підготовку до запровадження НУШ у 5-9 класах читайте ось тут

60 ШКІЛ ПРОЙДУТЬ ОЦІНКУ ВПРОВАДЖЕННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ЗА ДОПОМОГОЮ SELFIE – ПІЛОТ ТРИВАТИМЕ У КВІТНІ-ТРАВНІ

Упродовж трьох тижнів 60 шкіл та 30 закладів професійної освіти оцінять ефективність використання інноваційних технологій та з’ясують, на якому етапі цифрового розвитку вони перебувають, що саме треба вдосконалити. Цей процес відбуватиметься з використанням онлайн-інструменту SELFIE, який вперше пілотується в Україні. 

Інструмент дозволяє оцінити рівень цифровізації шкіл за допомогою опитувань учнів, учителів та керівників шкіл. Опитування є анонімним та добровільним. Для учнів воно триватиме не більш ніж 20-30 хвилин, а для вчителів – щонайбільше 40. 

Після завершення опитування кожен заклад отримає доступ до інтерактивного звіту про результати опитування своїх респондентів. Він допоможе проаналізувати поточний стан справ та напрацювати план дій для розвитку цифрової трансформації в закладі. 

Більше інформації – за посиланням

 МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ

У п’ятницю, 23 квітня, в межах реформи шкільного харчування МОН спільно з МОЗ проведе вебінар на тему «Формування культури харчування та правильних харчових звичок».

З-поміж питань, які спікери обговорять під час заходу:

  • ключові засади здорового харчування та культури харчування; 
  • принципові зміни, що запроваджує реформа харчування; 
  • рецептурний потенціал організації шкільного харчування, поліпшення його культури; 
  • інструментарій та кращий досвід інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань формування культури харчування та правильних харчових звичок.

Вебінар проводиться для керівників і працівників регіональних департаментів освіти і науки та ректорів ОІППО, але перегляд трансляції буде доступний для всіх охочих на сторінці МОН у Facebook.

Час вебінару: 11:00-13:00. Трансляція: сторінка МОН у Facebook. Деталі про захід– тут

 Проактивних освітян з досвідом роботи понад 3 роки запрошують до онлайн-лабораторії «Digital Labs: інклюзивна освіта». Лабораторія допоможе вирішити виклики інклюзивної освіти.

Учасники дізнаються про дієві інструменти під час лекцій експертів з ЄС, Великої Британії та України, знайдуть нові ідеї під час воркшопів і в команді з іншими українськими освітянами розроблять і презентують ефективне рішення для сучасної освіти. Автори найкращих ідей отримають до 500 євро на професійний розвиток. 

Онлайн-лабораторія триватиме дев’ять днів: з 29 травня до 6 червня. Більше деталей – за цим посиланням.

Comments:
Only authorized users can leave comments.